ابوالحسن علی خرقانی

ساخت وبلاگ

ابوالحسن علی خرقانی


ابوالحسن علی خرقانی(زادهٔ ۳۵۲-درگذشتهٔ ۴۲۵ق) عارف و صوفی نام‌دار ایرانی بوده‌است. وی از انگشت شمار پیرانی است که پیرو حکمت خسروانی و پاسدار فرهنگ ایران بود.
او در سال ۳۵۲ق در روستای خرقان قومس از توابع کوهستان بسطام به دنیا آمده‌است. او بایزید بسطامی را مقتدای خود دانسته و مانند ابوسعید ابوالخیر از احمد بن عبدالکریم قصاب آملی خرقه گرفته. گفته شده که سلطان محمود غزنوی به دیدار او رفته و از او پند خواسته‌است. در گفته‌ها و داستان‌ها به جای مانده که ابوسعید ابوالخیر و پورسینا به خرقان رفته و با او گفتگو داشته و مقام معنوی او را ستوده‌اند. از مریدان و شاگردان نام‌دار او خواجه عبدالله انصاری بوده‌است. 

مرگ شیخ حسن در روز شنبه دهم محرم سال ۴۲۵ق و در سن ۷۳ سالگی در روستای خرقان بوده‌است.
او هر چند خود و خلق را در خالق محو می‌دید، اما در سلوک خویش از هر فرصتی برای شکستن دیوارهای تفرقه قوم گرایی و هرنوع برتری انسانی بر انسان دیگر استفاده کرده‌است و طریق وصول به خالق را خدمت به خلق معرفی کرده‌است. 

زیبایی مکتب شیخ در این است که انسان‌ها را می‌بیند و خدمت می‌کند، اما برای آن ها در برابر حق تعالی موضوعیتی قایل نیست، بلکه چون به وحدت خالق و مخلوق معتقد است، و خدمت به خدا و برتر از عبادات ظاهری می‌شناسد. او به انسان‌ها خدمت می‌کند و غمخوار آدمیان است، نه به خاطر عبادت نه برای رسیدن به بهشت موعود و گریز از جهنم ،بلکه به خاطر نفس انسانیت، او که چنین صمیمانه می‌سراید:
آن دوست که دیدنش بیاراید چشم     

بی دیدنش از گریه نیاساید چشم


ما را ز برای دیدنش باید چشم   

  گر دوست نبیند به چه کار آید چشم

با همین چشم که غیر از دوست را نمی‌بیند، از شیخ پرسیدند که جوانمردی چیست؟ گفت: آن سه چیز است، اول سخاوت، دوم شفقت بر خلق، سوم بی‌نیازی از خلق. و اوج این انسان دوستی شعاری است که گویند در خانقاه شیخ نوشته بود:

    هر که در این سرا درآید، نانش دهید و از ایمانش مپرسید؛ چه آن کس که به درگاه باری تعالی به جان ارزد، البته بر خوان بوالحسن به نان ارزد…!

به اندیشان...
ما را در سایت به اندیشان دنبال می کنید

برچسب : ابوالحسن,خرقانی, نویسنده : behandishana بازدید : 193 تاريخ : جمعه 3 شهريور 1396 ساعت: 15:29